T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / KEMALPAŞA - Bağyurdu Kazım Dirik İlkokulu

Kitap Okuma Alışkanlığının Kazandırılmasında Ailenin Rolü

Kitap, çocuğun zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimine önemli katkılar sağlar. Ebeveynler çocuklara bebekliğinden başlayarak, düzenli olarak kitap okumalıdır. Bu davranış çocuğun duygusal gelişiminde sevgi, şefkat ve güvenin oluşmasında büyük önem taşır.

Dolayısıyla çocuklar, kendilerine sevgi ve güven ileten kitaplara daha fazla ilgi duyar. Anne ve babalar bu durumu temel alarak, çocuklarına kitap seçmelidir. 1 yaşından itibaren çocuklara resimli kitaplar alınmalıdır. Buradaki hayvanları, nesneleri anlatarak çocuğun kitapla tanışması sağlanır. Bu kitapçıklar, çocuğun kelime haznesini geliştirir. Çocuğumuza ne kadar çok şey anlatır ve okursak, o da o kadar erken ve düzgün konuşabilir.

3-4 yaşlarındaki çocuklar, kendilerine resimli öykü kitapları okunmasını ister. Bu kitaplardaki hayali kahramanlarla kendilerini özdeşleştirirler. Bunun için de dikkat edilmesi gereken, öykü kahramanlarının çocuğa iyi örnek olmasıdır. Kitap seçerken, şiddet ve korku içeren kitaplar yerine, sevgi ve güven duygularını gelişirken kitaplar tercih edilmelidir. Her gün, belirli saatlerde çocuğa kitap okuyarak, onun kitapla tanışmasını sağlayabiliriz. Kendimiz okuduktan sonra da, ondan bize anladıklarını anlatmasını isteyebiliriz.

6-7 yaşlarında çocuğumuz daha çok, doğa, hayvan ve çocukların konu edildiği öyküleri tercih eder. 6 yaşındaki çocuk, yatağa yattıktan sonra, yarım saat kendisine kitap okunmasını ister.10-12 yaşlarından sonra çocuklar, kitap konusunda tercihlerini yapmaya başlarlar. Erkek çocuklar, genellikle spor, bilim, macera kitaplarını seçer. Kızlar romantik, duygusal öykü ve şiir kitaplarını tercih ederler. Anne babalar kendileri de kitap okuyarak çocuklara örnek olmalıdır. Çocuklarla birlikte kitap alışverişi yapmak, çocuklara da zevk verecektir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 06.04.2021 - Güncelleme: 06.04.2021 18:33 - Görüntülenme: 4539
Kaynak: https://www.ogretmenlersitesi.com/okumaaliskanligininkazandirilmasindaaileninrolu/50412/
  Beğen | 73  kişi beğendi

Etiketler :
kitap,okuma,aile,,